Amatu vidusskolas skolniece uzvar konkursā «Jaunais maiznieks 2019»
«Justīne ir ļoti centīga jau kopš pirmā kursa. Es vienmēr esmu sajutusi viņas mērķtiecību, jo viņa tālāk vēlas studēt Latvijas Lauksaimniecības universitātē pārtikas zinību jomā. Šī patiešām bija pelnīta uzvara, un labs piemērs tam, kā sasniegt rezultātu, jo tandēmā darbojās gan pedagogi, gan vecāki, gan Justīne pati. Mums bija ļoti viegli sastrādāties un iztikām bez domstarpībām,» par jaunietes panākumiem stāsta pedagoģe Gunta Briede.
Audzēkņu uzdevums konkursā bija pagatavot veselīgu maizi mūsdienīgam patērētājam, izmantojot tikai dabiskas izcelsmes izejvielas. Audzēkņu sniegumu konkursā vērtēja profesionāla žūrija – maiznieka amata meistars SIA «Lāči» tehnologs Edgars Grāvītis, SIA «Lanordija» jaunu produktu vadītāja Baltijas valstīs Iveta Sokolova un maiznieka amata zellis SIA «Saldus maiznieks» ražošanas vadītājs Toms Blumbergs. Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkne savu maizi pagatavoja no pilngraudu miltiem un trīs veidu sēkliņām. Visas izmantotās izejvielas audzētas Latvijā.
Konkursā katram dalībniekam bija jāizveido arī prezentācija par tēmu «Maizes nozīme manā ikdienā un svētkos». G.Briede stāsta, ka būtisks ieguvums, gatavojoties konkursam, bija padziļināta iepazīšanās ar tā nolikumu: «Laicīgi iepazināmies ar to, kādi būs konkursa uzdevumi, un tika sagatavota pārdomāta prezentācija, kurā bija likts uzsvars uz to, ko Justīne pati ir darījusi gan mājās, gan skolā.»
J.Jumīte, uzvarot konkursā, ieguva titulu «Jaunais maiznieks 2019» un naudas balvu 200 eiro apmērā. Speciālās balvas no SIA «Dona», AS «Hanzas Maiznīca», SIA «Lāči», SIA «Lanordija», SIA «Puratos Latvija», Latvijas Maiznieku biedrības un biedrības «Radošo domu un darba centrs «Svētelis»» saņēma ne tikai konkursa dalībnieki, bet arī pasniedzējas, kas devušas lielāko ieguldījumu savu audzēkņu izaugsmē. Konkursa laikā dalībnieku pedagogiem notika meistarklase «Izcep savu saldskābmaizi», ko vadīja SIA «N.Bomja maiznīca «Lielezers»» ražošanas vadītājs Valters Kanopa.
Konkursu organizēja Pārtikas produktu kvalitātes klasteris un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu. Ar izejvielām konkursu atbalstīja AS «Rīgas dzirnavnieks». Konkursu līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.
Konkursa mērķis ir saglabāt un popularizēt maiznieka profesiju, kā arī veicināt audzēkņu profesionālās iemaņas un radošo domāšanu inovāciju virzienā. Konkursā piedalījās profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 17 līdz 23 gadiem, kopumā 12 topošie maiznieki no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, Valmieras tehnikuma, kā arī Jelgavas Amatu vidusskolas, Ogres tehnikuma un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma.
Foto: Gunta Briede