Francijas vēstniecības padomniekam gatavo Amatu vidusskolas audzēkņi

15.02.2008.
Piektdien, 15.februārī, Jelgavā vizītē ieradās Francijas vēstniecības padomnieks sadarbības un kultūras jautājumos Žans - Luijs Lepretrs. Amatu vidusskolā pirmā kursa pavāri arī francūža Bruno Šaperona vadībā pusdienās bija pagatavojuši laša tartaru, šokolādes uzpūteni un citus gardus pārsteigumus.

Daiga Laukšteina

Piektdien, 15.februārī, Jelgavā vizītē ieradās Francijas vēstniecības padomnieks sadarbības un kultūras jautājumos Žans - Luijs Lepretrs. Amatu vidusskolā pirmā kursa pavāri arī francūža Bruno Šaperona vadībā pusdienās bija pagatavojuši laša tartaru, šokolādes uzpūteni un citus gardus pārsteigumus.

Pirms Amatu vidusskolas apmeklējuma Lepretra kungam bija vēl citi pieturas punkti. Vispirms tikšanās ar domes priekšsēdētāju Andri Rāviņu. Jelgavas pašvaldības preses sekretāre Līga Klismeta informē, ka Ž.L.Lepretrs savā iepriekšējā darbībā bija saistīts ar Francijas Centra reģionu Kultūras pārvaldi, tāpēc jautājumi, ko sarunā ar A.Rāviņu skāra vēstnieks, pārsvarā bija saistīti ar kultūru un izglītību. Francijas vēstniecība un Francijas Kultūras centrs vēlas atbalstīt aktivitātes, kas notiek Latvijas pašvaldībās ārpus Rīgas un ir saistītas ar kultūras un izglītības projektiem.

Piemēram, jau aprīlī Jelgavas Valsts ģimnāziju apmeklēs Rueil-Malmaisonas Rišeljē liceja skolēnu un skolotāju grupa, bet uz Jelgavas pilsētas svētkiem ieradīsies Jelgavas sadraudzības pilsētas Rueil-Malmaisonas delegācija, lai kopīgi atzīmētu Jelgavas pils 270. gadadienas ieskaņu.

Pēc tam viesis apmeklēja Jelgavas pili, kur viņu uzņēma LLU prorektors Arnis Mugurēvičs.

Amatu vidusskolā jau kopš otrdienas kārtējā darba sesijā no Rueil-Malmaisonas ieradies franču uzņēmējs Bruno Šaperons, kurš ikreiz atklāj kādu pavārmākslas noslēpumu mūsu izglītības iestādes pavāru un konditoru grupu audzēkņiem. Ž.L.Lepretrs izrādīja interesi par Amatu vidusskolas mācību programmu un jauniešu darba gaitām pēc mācību iestādes absolvēšanas. Kad jautājām B.Šaperonam, ko viņš kopā ar skolēniem pagatavojis, francūzis smaidot atteica, ka tas ir pārsteigums, taču vēlāk gan atklāja, ka ēdienkartē iekļauts gaļas iesmiņš ar kartupeļu biezeni, vistas fileja ar puravu ievārījumu un kartupeļu bumbiņām, kā arī laša tartars un pipari ar cukuru un sāli. Savukārt desertā - šokolādes uzpūtenis, terīne ar avenēm, franču pankūka un mūsu pašu «austiņai» līdzīga smalkmaizīte, ko francūzis sauc par palmu.

Vizītes noslēgumā padomnieks devās uz Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeju uz sarunu ar muzeja direktori Gitu Grasi.