Gatavojas ultramaratonam pa sniegotiem kalniem
Skrējiens notiks Rumānijā, Transilvānijas reģionā. Tā starts un finišs būs Branas pilsētā pie tūristu vidū populārās Drakulas pils. «Es šim skrējienam gatavojos pēdējos četrus mēnešus, tāpēc, no vienas puses, bēdājos, ka nebūs tā distance, ar ko rēķinājos. Bet, no otras puses, protams, drošība ir pirmajā vietā,» stāsta E.Bukšs. Pēc organizatoru aplēsēm, sniegotajās distances daļās skriešanas temps būs par 30 procentiem zemāks nekā parasti, kas nozīmē, ka arī 75 kilometru distanci būs pietiekami izaicinoša. «Kontrollaiks, lai finišētu, ir 31 stunda, bet ātrākie skrējēji parasti finišē 17 stundās. Savukārt ap 30 procentiem dalībnieku parasti izstājas,» norāda jelgavnieks, piebilstot, ka 100 kilometru distancei pieteicies 331 skrējējs.
Trase būs kalnaina – augstākā virsotne, ko skrējēji sasniegs sacensību laikā, ir 2507 metrus virs jūras līmeņa. Pilnas distances laikā jāpieveic 6444 kāpuma metri, bet, tā kā distance ir saīsināta, E.Bukšs prognozē, ka būs ap 4500 kāpuma metru. Pēc laika prognozēm, sacensību dienā kalnos temperatūra būs pāris grādi mīnusā, tāpēc organizatori piekodinājuši, lai skrējēji neekonomē uz svara rēķina un ņem kādu papildus drēbju kārtu līdzi. Jāpiebilst, ka sportisti skrējienu veic ar mugursomu, kurā ir obligātais ekipējums – apģērbs, karte, kompass, apavi, lukturis un baterijas, ūdens, folijas sega, pirmās palīdzības aptieciņa, uzturvielas.
«Šis skrējiens notiks piekto reizi, un līdz šim nav daudz latviešu, kas tajā piedalījušies,» stāsta E.Bukšs. Tas vienlaikus arī nozīmē, ka ultramaratona maršruts ir jauns un maz iepazīts, līdz ar to – intriģējošāks.
Edgaram starts pie Drakulas pils tiks dots sestdien, 18. maijā, pulksten 5.
Jāpiebilst, ka šis E.Bukšam nebūs pirmais ultramaratons. Viņš jau ir noskrējis deviņus ultramaratonus – septiņus Latvijā un divus ārzemēs. Portāls www.jelgavasvestnesis.lv rakstīja, ka E.Bukšs 2017. gadā Horvātijā pieveica 108 kilometrus garu ultramaratonu, savukārt pērn pieveica 170 kilometrus garu ultramaratonu Horvātijā.
Foto: publicitātes un no E.Bukša arhīva