«Izvēlētos nozari ar mazāku birokrātiju»

24.07.2008.
Ar pašreizējām zināšanām Aiva Vičaka no SIA «Artende» savai uzņēmējdarbībai noteikti izvēlētos jebkuru citu nozari, kas nav saistīta ar pārtiku. To jaunā uzņēmēja atzīst pēc grūtībām, kas saistītas ar šokolādes apdrukas darbnīcas atvēršanu. Lai gan pagājuši vairāki mēneši, joprojām nav zināms, kad darbība varētu sākties.
Anna Afanasjeva

Ar pašreizējām zināšanām Aiva Vičaka no SIA «Artende» savai uzņēmējdarbībai noteikti izvēlētos jebkuru citu nozari, kas nav saistīta ar pārtiku. To jaunā uzņēmēja atzīst pēc grūtībām, kas saistītas ar šokolādes apdrukas darbnīcas atvēršanu. Lai gan pagājuši vairāki mēneši, joprojām nav zināms, kad darbība varētu sākties.

Tā kā ALTUM programma piedāvāja tieši to, ko Aiva, būdama Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības programmas absolvente, kas pēdējos gados strādājusi par projektu vadītāju būvniecības nozarē un risinājusi lielākoties juridiskus jautājumus, gribēja padziļināti apgūt, šaubu nav bijis. Jelgavā vairs nebija brīvu vietu, tādēļ viņa brauca uz Rīgu. Apmācību laiku viņa sauc par tiešām lietderīgi pavadītu – nodarbību līmenis bija profesionāls, savukārt praktiskās nodarbības deva vērtīgas zināšanas komandas atlasē, pienākumu un prioritāšu sadalē un citos jautājumos.
Arī uzņemšana bija pietiekami nopietna – bija jāizstrādā un jāaizstāv sava potenciālā projekta skice, vērtētāji pārliecinājās par pretendentu zināšanām, piemēram, uzņēmējdarbības jomā. Mācību gaitā sākotnējo skici pakāpeniski izstrādāja kā projektu līdzekļu piesaistīšanai – sagatavoja gan prezentēšanai, gan iesniegšanai bankā.
Iesaistoties programmā, Aiva iesniegusi artēzisko aku projekta skici. Taču šī iecere kopā ar domubiedriem īstenota, negaidot atbalsta finansējumu. Tāpēc meklēta cita dzīvotspējīga ideja. Šokolādes apdruka, izmantojot dažādus kanālus, ieskaitot pat starptautisko franšīzes asociāciju, atrasta netīšām. Tās īstenošanai saņemts 50 000 latu kredīts.
Paralēli ALTUM programmai uzņēmums pieteicies arī biznesa inkubatorā, kur kā jaunais uzņēmums ar atvieglotiem nosacījumiem izmanto biroja telpas, konsultāciju un citas iespējas. Sākumā šeit bija plānots veidot arī darbnīcu. Bet izrādījies, ka Peldu ielas ēka neatbilst Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) prasībām pārtikas nozares uzņēmumiem. Meklētas citas telpas.
Šokolādes darbnīca izveidota Pulkveža O.Kalpaka ielā. Tajā šokolādi kausēs un pildīs dažādās veidnēs. Pēc tam iegūtos šokolādes izstrādājumus apdrukās ar pārtikas krāsām. Klientiem piedāvās visdažādākās šokolādes glezniņas, medaljonus, vizītkartes un tamlīdzīgu produkciju. Sākumā bija plānots, ka saldais process šeit varēs sākties jau maijā. Ikdiena izrādījās skarbāka. Tā kā no maija pārtikas aprites uzņēmumiem stājušās spēkā jaunas PVD un Sabiedrības veselības aģentūras prasības, darbnīcas atvēršana būtiski aizkavējusies. «Risinām ne vien tiešās uzņēmējdarbības jautājumus, bet meklējam speciālistus, kas palīdzētu atšķetināt valsts mēroga birokrātijas diktētos noteikumus. Birokrātija novedusi tiktāl, ka joprojām nevaram uzsākt ražošanu,» stāsta Aiva.
Kopā ar domubiedriem viņa atzīst, ka ar pašreizējām zināšanām un sparu, kāds pārņēmis projekta sākumā, noteikti izvēlētos jebkuru citu nozari, kas nav saistīta ar pārtiku. ALTUM process, salīdzinot ar uzņēmību, kas nepieciešama ražošanas uzsākšanai, tāds sīkums vien bijis.
Uz jautājumu, kāpēc sava uzņēmējdarbība sākta laikā, kad ekonomika bremzējas, kas nav tas pateicīgākais attīstībai, Aiva norāda uz partnera Māra Millera teicienu. Proti, tieši krīzes situācijā izsijājas, kurš uzņēmums būs dzīvotspējīgs un kurš – ne.