Jelgavas mājražotāji pārsteidz ar jaunām idejām
Amatnieku un mājražotāju kontaktbirža šogad pulcēja ap 150 dažādu produktu radītāju no Jelgavas, Ozolniekiem, Jelgavas novada, Dobeles, Nīcas novada, Bauskas, Salaspils, Rundāles, Tukuma un citām Zemgales vietām. «Atsaucība no ražotājiem un amatniekiem ir liela – esam iemantojuši uzticību. Liels prieks ir no tirgotājiem dzirdēt, ka viņi ņēmuši vērā klientu vēlmes – ja pērn pircēji pēc tā jautājuši, šogad jau to var nopirkt –, jo tieši iespēja mājražotājam un amatniekam saņemt atgriezenisko saikni no sava pircēja ir lielākā kontaktbiržas vērtība,» atzīst Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone.
Amatnieku un mājražotāju kontaktbirža neaprobežojas tikai ar tirdziņu un produkta popularizēšanu. Kontaktbiržas dalībniekus jau ceturto reizi vērtē žūrija, lai noteiktu radošuma balvas «Ideju spogulis 2019» saņēmējus. Kopumā pasniegtas piecas radošuma balvas, no kurām četras saņēma Jelgavas amatnieki un ražotāji.
Balva «Par idejas izstrādi» pasniegta jelgavniecei uzņēmuma «RichBerry» vadītājai Elīnai Romašovai, kura gatavo ķirbju sēklu miltus un no tiem – maisījumus ātrai mafinu pagatavošanai ar brūno un balto šokolādi un kaltētām dzērvenēm, kā arī notikuši pirmie eksperimenti, pagatavojot marcipānu no ķirbju sēklu miltiem. «Par šo produktu ir jāpasakās maniem bērniem. Viens no puikām ir alerģisks, tāpēc, gatavojot ikdienas maltīti, daudz eksperimentēju, lai izslēgtu no ēdienkartes produktus, kurus viņš nedrīkst ēst, taču reizē neaizmirsām arī par veselīgu uzturu. Tieši eksperimentējot nonācām līdz ķirbju sēklu miltiem, no kuriem var pagatavot dažādus gatavos miltu maisījumus, piemēram, mafiniem, kas nesatur glutēnu,» stāsta E.Romašova, piebilstot, ka uzņēmums darbojas no septembra un pirmais iznāciens pie klientiem bijusi izstāde «Rīga Food». «Jāatzīst, ka ķirbis kā produkts cilvēkos raisa dažādas emocijas, bet gan Rīgā, gan arī šodien mēs mudinājām apmeklētājus pagaršot, pirms izsaka savu spriedumu. Un tas darbojas – klienti ir pārsteigti, jo ko tādu nav gaidījuši,» tā E.Romašova, piebilstot, ka šobrīd ir veiktas arī iestrādes, lai pagatavotu ķirbju miltu maisījumu maizes cepšanai bez laktozes un glutēna.
Balvu «Par veiksmīgu idejas un dizaina risinājumu» saņēma jelgavniece Daiga Segliņa, kura radījusi zīmolu «Kālis», kas piedāvā pašu radītas šūpoles bērniem. Februārī uzņēmums svinēs gada jubileju, taču līdz šim tirdzniecība un komunikācija ar klientiem notikusi tikai ar interneta starpniecību. «Esmu viena no tām sievietēm, kam radošā čakra atvērās, kļūstot par mammu. Tā nu mans un vīra hobijs – izgatavot dažādas šūpoles bērniem no četru mēnešu līdz četru gadu vecumam – ir pāraudzis ģimenes biznesā,» stāsta D.Segliņa. Viņa atzīst, ka par pieprasījumu nevar sūdzēties, taču abi ar vīru nolēmuši, ka nepietiek vairs tikai ar tirdzniecību internetā, bet ir jāiziet arī uz personīgu kontaktu klātienē, tāpēc šomēnes nolēmuši piedalīties dažādos svētku tirdziņos, un sākums ir tieši kontaktbirža.
Balvu šodien saņēma arī jelgavnieks Jasons Ernests Mazkalniņš, kurš piedāvāja plauktus ģitāras veidolā – viņam pasniegta balva «Par idejas pieteikumu», jelgavnieks Uldis Buberts, kurš piedāvāja dažādus koka priekšmetus, saņēma balvu par «Par dizaina risinājumu», bet piektais «Ideju spogulis» aizceļoja uz Dobeli.
Pirmās ugunskristības, izejot tautā, šodien bija zīmola «Muris mode» radītājai jelgavniecei Maijai Rubauskai, kura izgatavo apģērbu un aksesuārus bērniem no atkārtoti izmantota auduma. Proti, viņa piešķir otro dzīvi vecajiem džinsiem. Par savu veikumu viņa saņēma pasākuma rīkotāju atzinības rakstu «Par zaļu domāšanu». «Ikdienā strādāju bibliotēkā, bet šūšana ir mans hobijs. Draugu, radu iedrošināta cenšos savu aizraušanos pārvērst par kaut ko lielāku. Te nu es esmu – pirmo reizi savus ražojumus piedāvāju pircējiem,» stāsta M.Rubauska, piebilstot, ka šobrīd ir iestājusies Jelgavas Biznesa inkubatorā un iziet pirmsinkubācijas periodu. «Mana doma – saudzējot dabu, dot vēl vienu iespēju veciem džinsiem. Tos sakombinējot ar citiem audumiem, top krekliņi, jaciņas, sarafāni un daudz kas cits,» stāsta Maija.
Atzinības rakstu šodien saņēma arī jelgavnieki Ilze un Gints Kokorēviči, kuri ražo dažādus garšaugu maisījumus, fotomeistars Juris Zēbergs, bet pārējie trīs Atzinības raksti aizceļoja uz Salaspili, Auriem un Ozolniekiem.
Foto: Ivars Veiliņš/«Jelgavas Vēstnesis»