Pagatavot maltīti palīdz pieredze
Sintija Čepanone
«Mums garšo putras, īpaši mannā un piecgraudu. No zupām
vismīļākā ir biešu,» cits caur citu klāsta pirmsskolas izglītības
iestādes «Lācītis» sešgadnieki. Viņi ar ēdināšanu bērnudārzā ir
apmierināti – maltīte allaž esot garšīga. Turklāt viņi paši arī
iemācījušies sev uzklāt galdu un pēc ēdienreizes novākt traukus.
Gluži kā mājās.
Ēšanas paradumi mazajiem atšķiras – vieni pirms došanās uz
bērnudārzu mājās iedzer tēju un apēd kādu sviestmaizi, citiem
pirmās brokastis ir tikai pirmsskolas izglītības iestādē. Bērniem
par vecāku līdzekļiem tiek nodrošināta trīsreizēja ēdināšana –
brokastis, pusdienas un launags. Kaut arī kopš 1. aprīļa maksa par
ēdināšanu pašvaldības bērnudārzos paaugstināta, gan vecāki, gan
pirmsskolas izglītības iestādes darbinieki pauž sapratni – lai par
1,60 latiem trīs reizes dienā pabarotu bērnu, nepieciešama teju vai
māksla. Viņi apzinās, ka uzņēmēji par šo summu ne tikai iegādājas
produktus un pabaro bērnus, bet arī sedz visus pārējos izdevumus,
tostarp par telpu īri, un nodrošina atalgojumu virtuvē
strādājošajiem. Taču viņiem, visticamāk, milzīgās pieredzes dēļ tas
izdodas, un maltīte ir veselīga, daudzveidīga un sabalansēta.
Uzrunātie pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāji uzsver, ka viens
no svarīgākajiem priekšnoteikumiem ir tas, ka ēdiens tiek gatavots
bērnudārza virtuvē, tādējādi līdz mazajiem grupiņā tas nokļūst
tikko pagatavots un silts. «Ēdienkarte tiek sastādīta 10
darbadienām pēc sabalansēta uztura principa un izanalizēta un
saskaņota ar izglītības iestādes medmāsu. Tas ir ļoti sarežģīts
process, kurā tiek iesaistīti arī bērni un viņu vecāki, lai
noskaidrotu vēlmes un izšķirtos par optimālāko risinājumu,» stāsta
«Lācīša» vadītāja Ilze Strautniece, uzteicot sadarbību, kas jau
vairāku gadu garumā izvērtusies ar IK «Kanto». Kad «Jelgavas
Vēstnesis» viesojās «Lācītī», mazie brokastīs ēda omleti ar
sviestmaizi un dzēra miežu kafiju, pusdienās tika gatavota biešu
zupa, vārīti kartupeļi un gulašs, svaigs gurķis un upeņu sulas
dzēriens, savukārt launagā viņus gaidīja tikko cepta kanēļmaizīte
ar kakao un bumbieris desertā. I.Strautniece atklāj, ka pavāres
gādā arī par bērniņiem, kuriem veselības problēmu dēļ jāievēro
īpaša ēdienkarte, un, kamēr citiem top tās dienas ēdienkartē
paredzētais, viņas atsevišķi pagatavo speciālu ēdienu. Savukārt
rudenī, kad dārzā tikko ienākušies augļi un dārzeņi, galdā tie tiek
celti arī svaigā veidā. «Lācīša» vadītāja norāda, ka tad katrā
grupiņā ir trauks ar «vitamīniem» un katrs var grauzt pēc sirds
patikas. Jāpiebilst, ka mazākajiem bērniņiem dārzeņi, piemēram,
burkāni tiek sasmalcināti.
Bērnudārzu vadītāji neslēpj, ka dažkārt jau gadās arī pa kādam
neapmierinātajam. Piemēram, vienu vai otru ēdienu bērns atsakās
ēst, taču visbiežāk tas ir nevis tādēļ, ka ēdiens negaršīgs, bet
gan tāpēc, ka mazais nav radis tādu ēst. «Mēs noteikti izjūtam
katras ģimenes ēšanas paradumus, to, cik veselīgu vai neveselīgu
ēdienu viņi paraduši ēst. Prieks par tiem bērniņiem, kuri, aizejot
mājās, mammai lūdz pagatavot, piemēram, kādu veselīgu putru, kuru
pirmo reizi nogaršojuši bērnudārzā un atzinuši par garšīgu,» saka
I.Strautniece un norāda uz kādu neapšaubāmi pozitīvu tendenci.
Proti, vecāki par bērnu veselīgu uzturu sākuši domāt daudz vairāk.
To var nojaust arī pēc svētku cienasta – ja agrāk neveselīgie čipsi
bija ierasti, bērnudārzā atzīmējot dzimšanas dienu, tad pašlaik jau
vecāki izvēlas veselīgākus našķus, ar ko pacienāt mazā draugus
dārziņā.
Kā «Jelgavas Vēstnesim» skaidro privātā bērnudārza «Rūķu māja»
vadītāja Biruta Briede, šajā izglītības iestādē ēdināšanu nodrošina
paši. «Mums nebūtu izdevīgi laist iekšā kādu firmu, tādēļ par
ēdienreizēm rūpējas mūsu pašu pavāre, arī produktus gādājam paši,»
B.Briede klāsta, ka «Rūķu mājā» brokastis, pusdienas un launags
dienā kopumā maksā 1,50 latus. Taču zemākas izmaksas salīdzinājumā
ar pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm sanāk tādēļ, ka šī
summa tiek tērēta, vien lai iegādātos produktus. Atalgojuma un citi
izdevumi no šīs naudas netiek segti. «Protams, kopā ar pavāri,
dakterīti raugāmies, lai mūsu bērni ēstu veselīgi un maltīte ik
dienu būtu daudzveidīga,» B.Briede gan norāda – ja pusdienās ir
zupa, otro ēdienu mazie vairs nevar notiesāt, tādēļ ar vecākiem
vienojušies, ka zupa un otrais ēdiens dārziņā tiek gatavots
pamīšus.
Uz jautājumu, kas tad ir bērnu iecienītākais ēdiens, pirmsskolas
izglītības iestāžu pārstāvji atbild neminstinoties – viennozīmīgi
makaroni. Un pavāriem kopā ar speciālistiem, meklējot zelta
vidusceļu, nākas likt galvas kopā, lai mazie ar ēdienu uzņemtu
visu, kas nepieciešams augot, turklāt lai tas būtu ne tikai
veselīgi, bet arī garšīgi.