Par higiēnas normu neievērošanu, kā rezultātā saslima 21 jelgavnieks, «Maxima» noteikts 500 latu sods
Zane Auziņa
Par higiēnas normu neievērošanu Jelgavas lielveikalā «Maxima», kā rezultātā saslima 21 cilvēks, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) tam šodien uzlicis 500 latu lielu naudas sodu. Lēmums par soda apmēru pieņemts pēc PVD Jelgavas pārvaldes amatpersonu tikšanās ar lielveikala pārstāvjiem.
PVD Jelgavas pārvaldes vadītājs Arnolds Žilvinskis informē, ka maksimālais sods, ko dienests varēja piemērot, bija 1000 lati, taču, ņemot vērā uzņēmuma ātro rīcību jau pēc pirmajiem ziņojumiem par saslimšanas gadījumiem un uzsākto nopietno darbu situācijas uzlabošanai, maksimālais sods nav piemērots. «Uzņēmums nekavējoties bija apturējis lielveikala Rīgas ielā 11a kulinārijas ceha darbu, veikta telpu ģenerālā tīrīšana turklāt arī šobrīd ir ievērojami samazināts ceha darba apjoms uzsveru liekot uz kvalitāti, nevis kvantitāti. Redzot lielveikala centienus turpmāk nepieļaut līdzīgus gadījumus, neuzskatījām par nepieciešamu tam noteikt maksimālo iespējamo sodu par higiēnas normu neievērošanu, kas ir 1000 lati. Taču apzinoties iepriekš pieļauto pārkāpumu pietiekami nopietnās sekas – un cilvēku saslimšana tāda ir – sods nav arī mazākais no iespējamā,» PVD Jelgavas nodaļas lēmumu skaidro A.Žilvinskis.
Savukārt «Maxima» pārstāvji informē, ka šobrīd tajā ir mainītas ražošanas tehnoloģijas, kas pilnīgāk spēj garantēt pārtikas nekaitīgumu un drošumu – kvalitāte, nevis kvantitāte esot galvenais rādītājs, kam cehā tiek pievērsta lielākā uzmanība.
Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau ziņoja, ka jūnija sākumā pēc lielveikala «Maxima» kulinārijas cehā Jelgavā, Rīgas ielā 11a gatavotās gaļas produkcijas lietošanas uzturā saslima 21 cilvēks. Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Jelgavas filiāles Infekcijas slimību epidemioloģijas daļas epidemioloģe Olga Kovaļauska informēja, ka salmonellas baktērijas atrastas paraugos no astoņiem saslimušajiem jelgavniekiem, kā arī gaļas produktu plates nomazgājumos, kas veikti lielveikalā.
O.Kovaļauska informēja, ka nav precīzi noskaidrots infekcijas avots – darbinieku vidū saslimšanas gadījumi nav bijuši, taču pilnībā izslēgt iespēju, ka pārtiku piesārņojuši cilvēki nevar. Tiesa netiek izslēgta arī iespēja, ka gaļa bijusi inficēta vēl pirms nokļūšanas «Maxima» lielveikalā.