Amatu vidusskolas audzēkņi kopā ar frančiem un itāļiem pasniedz vakariņas Rundāles pilī
Īstenojot "Erasmus+" projektu "Vakariņas pilī", Jelgavas Amatu vidusskolā uzņemti Francijas un Itālijas izglītības iestāžu audzēkņi un pedagogi. Kopā ar viņiem pētīti latviešu vēsturiskie ēdieni, dažādu produktu izcelsme, galda kultūra, bet, lai praktizētu teorētiskās zināšanas dzīvē, Amatu vidusskolas jaunieši kopā ar frančiem un itāļiem gatavoja un pasniedza vakariņas Rundāles pilī.
Jelgavas Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere atklāj, ka šī projekta mērķis ir attīstīt audzēkņu prasmes, lai veicinātu profesionālās darbības iespējas karjeras izaugsmei. "Aizvadījām piepildītu nedēļu, pētot vēsturisko mantojumu, uzzinot daudz jauna, kopā gatavojām, cienājām viesus un, protams, praktizējām angļu valodu," tā Amatu vidusskolas direktore, norādot: neskatoties uz atšķirīgām kultūrām, starp jauniešiem darba procesā izveidojusies lieliska sadarbība, lai sasniegtu kopīgu mērķi.
Jelgavas Amatu vidusskola šo projektu īsteno kopā ar Francijas Santos-Dumont Viesmīļnozares un ekonomikas vadības vidusskolas, CY Cergy Parīzes Universitātes un Itālijas izglītības centra "Agenzia per la Formazione, l’Orientamento e il Lavoro della Provincia di Como" pedagogiem un jauniešiem.
Viesi Latvijā uzturējās nedēļu, katru dienu uzzinot ko jaunu par latviešu kultūru, kā arī tuvāk iepazina Amatu vidusskolu. Pirmajā dienā viesi tika iepazīstināti ar mūsu pilsētu, apmeklēja kultūrvēsturiskās vietas, kā arī tikās ar pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieci Ritu Vectirāni. Otrajā dienā projekta dalībnieki devās uz Jūrmalu, lai, apmeklējot Jūrmalas Brīvdabas muzeju, iepazītu Latvijas sadzīvi 19. un 20. gadsimtā. Proti, muzejā izveidota 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma piekrastes zvejnieka sēta ar tai raksturīgām ēkām – dzīvojamo māju, klēti ar ratnīcu, tīklu būdu, zivju kūri, pirti un citām būvēm. Tāpat šajā dienā projekta dalībnieki apmeklēja "Baltic Beach hotel & Spa" piecu zvaigžņu viesnīcu, lai izzinātu viesnīcas restorānu ēdināšanas un viesmīlības vēsturiskos aspektus 20. un 21. gadsimta Jūrmalā. Izzinošā nolūkā apmeklēta arī maizes ceptuve "Lāči", kur jaunieši un skolotāji iepazinās ar rupjmaizes gatavošanas tehnoloģiju, degustēja maizi, kā arī paši pagatavoja saldskābmaizi un smilšu mīklas cepumus.
Šī projekta nozīmīgākais notikums bija ēdienkartes sastādīšana vakariņām Rundāles pilī, ēdienu pagatavošana un to pasniegšana viesiem. Lai sagatavotos šim pasākumam, jau no 2021. gada novembra veikts milzīgs darbs katrā projektā iesaistītā izglītības iestādē, strādājot pie vēsturisko produktu un ēdienu izpētes, to sagatavošanas un prezentācijas materiālu izveides. Uz vakariņām pilī bija uzaicinātas vairāk nekā 70 personas, tostarp Itālijas, Šveices un Kanādas vēstnieki Latvijā un Francijas vēstniecības pārstāvji.
Lai pasākums pilī sasauktos ar vēsturi, arī Jelgavas Amatu vidusskolas topošie tērpu stila speciālisti skolotājas Gaļinas Zvaigznones vadībā bija ģērbušies vēsturiskos tērpos. Frizūras veidoja frizieru specialitātes audzēkņi skolotājas Jeļenas Koļesņikovas vadībā, bet meikapu – topošie vizāžisti un skolotāja Kristīne Jēgermane-Vaivade, kura arī vadīja pasākumu ģērbusies vēsturiskajā tērpā. Šie vēsturiskie personāži pasākumu bagātināja, sagaidot un cienājot viesus.
Šajā vakarā viesiem galdā celta pildīta ola ar Baltijas jūras laša ikriem, mazsālīta Baltijas ķilava ar svaigu sieru un kartupeli, lēni cepta cūkas krūtiņa ar fermentētu gurķi un rudzu maizes grauzdiņu, vistas gaļas galantīns, pils vira, cepta cūkas fileja ar miežu grūbām, dārzeņiem un ābolu mērci. Bet saldajā nobaudīts baltās šokolādes pārsteigums, olu baltuma kūciņa ar krēmu cukura mīklas tūtiņā, putota ar šokolādes masu, kā arī viesi cienāti ar pašceptas maizes un pašdarināta sviesta izlasi.
Projektā "Vakariņas pilī" aizvadīta arī konference Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā par konspektīvu vēstures izpēti 250 gadu garumā. Konferencē piedalījās muzeja direktore Gita Grase ar priekšlasījumu "Vakariņas pilī", Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore Gita Krūmiņa-Zemture, kura iepazīstināja ar vēsturiskām ēdienu receptēm Latvijas pavārgrāmatās, muzeja galvenais speciālists ar priekšlasījumu "Arhitekts F.B.Rastrelli un Zemgale", Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe, ģenerālsekretāre un profesore Baiba Rivža ar lasījumu "Latvijas ekonomika gadsimtos". Bet projekta Jelgavas vizītes noslēgumā aizvadīta sapulce, uzklausot visu dalībskolu pedagogu un jauniešu izvērtējumu par projektu un vakariņu norisi Rundāles pilī.
"Manuprāt, komandas sadarbojās lieliski, un tas vainagojās ar izcilu skolotāju un audzēkņu veikumu. Šī nedēļa bija saspringta, bet tajā pašā laikā tā bija pārsteidzoši interesanta un izzinoša. Milzīgs paldies par ieguldīto darbu, sirdi un dvēseli visiem projekta dalībniekiem," tā E.Bišere.
Lai nodrošinātu iespēju fanču un itāļu draugiem iepazīt mūsdienu produktu garšas nianses, Amatu vidusskolā notika arī Latvijas vietējo uzņēmumu produktu degustācija. Tajā ar savu produkciju piedalījās AS "Tukuma piens", AS "Jaunpils pienotava", AS "Rīgas miesnieks", alus darītava "Viedi", Skrīveru pārtikas kombināts, maizes ceptuve "Lāči".
Jau 2023. gada martā visu iesaistīto izglītības iestāžu audzēkņi un skolotāji tiksies Francijā, lai pasniegtu vakariņas Versaļas pilī.
Šajā projektā no Jelgavas Amatu vidusskolas iesaistīti topošie pavāri un konditori, kā arī viņu pedagogi Aina Tāluma, Ligita Ziemele un Olga Smirnova-Žubule .
Jāpiebilst, ka Jelgavas Amatu vidusskola jau vairāk nekā desmit gadu sadarbojas ar Francijas un Itālijas profesionālās izglītības iestādēm un centriem. Sadarbības sākums ir Jelgavas un Rieijmalmezonas (Francija) sadraudzības līgums. Amatu vidusskolai noslēgts sadarbības līgums ar četrām Francijas profesionālās izglītības iestādēm: Rieijmalmezonas Apmācību centru metālapstrādē un Santos-Dumont Viesmīļnozares un ekonomikas vadības vidusskolu, Parīzes Marie Laurencin Amatu vidusskolu un Nanteres Frizieru un estētikas institūtu.
Foto un informācija: Jelgavas Amatu vidusskola
Komentāri