LLU atklās pirmo par ES struktūrfondu līdzekļiem iekārtoto laboratoriju

24.05.2005.
Jaunā laboratorija ir apgādāta ar šinī jomā vismodernākajām iekārtām, kuru iegādei iztērēts aptuveni 48 000 latu, bet projekta kopējās izmaksas sastāda aptuveni 60 000 latu. Projekta izmaksu lielāko daļu, 80% apmērā, sastāda ES līdzfinansējums, bet pārējo daļu - Latvijas valsts, kā arī pašas universitātes ieguldījums.

Laboratorija galvenokārt paredzēta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes doktorantūras studentu pētījumu veikšanai, taču to varēs izmantot arī topošie maģistri un bakalauri. Bez tam modernizētā materiāli tehniskā bāze ļaus pilnveidot visa veida studiju programmas inženierzinātņu jomā, kā arī uzlabot saikni ar ražotājiem. Turklāt Zemgales plānošanas reģiona, kura intelektuālo potenciālu veido galvenokārt LLU, viens no svarīgākajiem attīstības virzieniem ir saistīts ar lauksaimniecības produkcijas pārstrādi un pārtikas ražošanu, kas savukārt nav iedomājama bez progresīviem risinājumiem iepakojuma materiālu pielietošanā.

LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras zinātnieki pētījumus par iepakojumu uzlūko kā vienu no interesantākajiem virzieniem pārtikas zinātnē. Ne velti viņi profesores Lijas Dukaļskas vadībā kopā ar citu 12 Eiropas valstu pētniekiem nepilnus trīs gadus piedalījās ES finansētā starptautiskā projektā, kura mērķis bija savākt un apkopot jaunāko informāciju par videi draudzīgu, pārstrādes procesā atjaunojamu un biodegradējamu izlietoto pārtikas produktu iepakojumu. Projekta partneri savās valstīs ražošanas organizācijas iepazīstināja ar jau izmantojamām un pētniecības stadijā esošām dažādu polimēru materiālu izlietotā iepakojuma savākšanas un pārstrādes tehnoloģijām, to ekonomiskajām izmaksām, kā arī popularizēja jaunākos zinātniskos pētījumus šinī jomā.

Arī doktorantūras un maģistrantūras studenti mēģina noskaidrot, kā patlaban tik dažādo veidu iepakošanas materiāli ietekmē produktu kvalitāti to transportēšanas un uzglabāšanas laikā, kādas ir videi draudzīgā bioiepakojuma priekšrocības attiecībā pret tradicionālajiem iepakošanas materiāliem. Diemžēl neatbilstošas materiāli tehniskās bāzes dēļ savā augstskolā, topošajiem zinātniekiem pētījumu veikšanai un zinātniskā darba izstrādei līdz šim nācās izmantot citu Eiropas valstu universitāšu pakalpojumus. Tagad to būs iespējams izdarīt tepat Jelgavā. Bez tam fakultātes zinātnieki tagad cer pēc iespējas vairāk sadzirdēt dažādus jautājumus un problēmu uzstādījumus no ražotāju puses, lai zinātniski pamatotus risinājumus varētu rast maģistrantu un doktorantu darbos.

Starp citu, patlaban par Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas institūtā sintezētā videi draudzīgā PHB kompozītmateriāla lietošanu un tā ietekmi uz pārtikas kvalitāti iepakojumā zinātnisko darbu izstrādā LLU doktorande Sandra Muižniece – Brasava, kura jau tuvākajā laikā plāno aizstāvēt promocijas darbu. Tāpat fakultātes divas doktorandes aizsākušas tēmas par uzturam sagatavotu gaļas un zivju iepakojumu aizsarggāzu vidē, kā arī par svaigu dārzeņu salātu iepakojumu līdzsvara modificētā vidē un par piemērotāko materiālu izvēli šim nolūkam.



Informāciju sagatavoja:
Juris Kālis,
ZAA speciālists

Komentāri

Lai komentētu, lūdzu autorizējies