LLU un piena lopkopība valstī – pa modernizācijas ceļu

26.01.2005.
Jaunā laboratorija apgādāta ar pašiem jaunākajiem tehnikas un inventāra paraugiem, kas visai strauji ienāk Latvijas piena lopkopības fermās. Studentu un tālākapmācības kursu klausītāju lietošanā nodots piena vada fragments, kā arī tirdzniecības tīklā pieejamie govju slaukšanas aparāti – sākot ar vislētāko un beidzot ar aparātu – pusautomātu, kas nodrošina slaukšanas režīmu maiņu, aparāta noņemšanu slaukšanas beigās, sniedz rādītājus par izslauktā piena daudzumu, slaukšanas ilgumu un ātrumu. Tāpat laboratorijā uzstādīta teļu ēdināšanas iekārta mākslīgā piena un kombinētās spēkbarības izbarošanai.

Taču studentu apmācības procesā visnoderīgākā būs elektroniskā menedžmenta sistēma, kas ar īpašas datorprogrammas palīdzību ļauj apstrādāt visus nepieciešamos datus ekonomiski pamatotu barības normu noteikšanai, kas bāzējas uz katras piena devējas produktivitāti. Speciālisti lēš, ka Latvijā aptuveni 30 piena lopkopības fermās šāda sistēma jau darbojas un fermeri ar tās sniegtajām priekšrocībām ir visnotaļ apmierināti. Tas nozīmē, ka arī pie mums darbs piena lopkopības fermās kļūst vieglāks, zinātniski pamatotāks, taču modernā aprīkojuma lietotājiem nepieciešamas jaunas zināšanas, ko tagad varēs iegūt fakultātē iekārtotajā laboratorijā.

Laboratorijas atklāšanas brīdī LLU mācību prorektors, asociētais profesors Arnis Mugurēvičs SIA "DeLaval" komercdirektoram Ansim Kuplim pasniedza universitātes augstāko apbalvojumu – Atzinības rakstu.

SIA "DeLaval"  kopš 1999. – 2000. studiju gada universitātes Tehniskās, Lauksaimniecības, Ekonomikas un vēl citu fakultāšu studentiem regulāri konkursa kārtībā piešķir stipendijas, kā arī vienreizējus naudas piešķīrumus studentiem mācību braucieniem uz ārzemēm, dalībai starptautiskās konferencēs, kā arī bakalaura, vai zinātniski pētnieciskā darba izstrādei piena lopkopības jomā. Pavisam šiem mērķiem minētā komercsabiedrība jau iztērējusi vairāk nekā 10,4 tūkstošus latu. Savukārt jaunās laboratorijas iekārtu montāžu, ieregulēšanu un palaišanu SIA "DeLaval" speciālisti veikuši bez atlīdzības.


Juris Kālis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Preses daļas vadītājs

Komentāri

Lai komentētu, lūdzu autorizējies